Recepti

BOBIČASTA KOPRIVA

Kopriva je vrlo zdrava ali i ukusna biljka. U ljekovite svrhe koristi se list koprive (urticae folium) i korijen koprive (urticae radix). Svi smo bar nekada osjetili njezine bodlje koje jako žare kožu no u smoothiima njezin list je jako ugodnog i blagog okusa. Sviđa mi se što je široko rasprostranjena, samonikla biljka i kao takva svima lako dostupna. Volim ju brati na nezagađenim područjima pa ako ju nemate u vrtu ili okolici kuće to je idealna prilika za jedan dobar proljetni izlet. Obavezno ponesite škare i deblje rukavice .😉

Koprivu rado koristim kao čaj, kuham juhe od listova ali najčešće sirovu u smoothiima ili hladno prešanim sokovima jer tada nam daje sve svoje blagotvorne sastojke za naš organizam od vitamina, minerala, klorofila, enzima i ostalih sastojaka. Odvojite listove od stabljike te ju namočite u vodu s par čepova alkoholnog octa i pustite da odstoji 15-ak minuta. Dobro isperite s vodom ili ju samo dobro operite mlakom vodom. List koprive preporučuje se kao dodatna terapija kod oslabljenog organizma, anemije i čestih mokraćnih infekcija. Takoder se koristi za drenažu (čišćenje) bubrega pa je smoothi od lista koprive i špinata uz bobičasto voće odličan proljetni detox. 🌿

mr.ph. Sandra Pavić Drašković

 

2 kruške

1 šalica jagoda svježih

1 šalica kupina svježih ili smrznutih

1 šaka mladih listova koprive

1 šaka špinata ( po želji )

1-2 cijeđene naranče