Recepti

BUNDEVINA JUHA POD POKLOPCEM

Za 6 osoba:

 bundeva (oko 2,5 kg)

 glavica luka

 2 režnja češnjaka

 2 krupmira

 1 veća mrkva

 svežnjić peršinova lišća

 malo maslinovog ulja

 sol

 papar

 slane, pržene bundevine sjemenke

 bučino ulje 

Priprema:

• Gornji dio bundeve odrežite za "poklopac"

• Žlicom postružite koštice i vlakna koja ih povezuju

• Iz tako očišćene bundeve žlicom oprezno izdubite meso jer kora mora ostati cijela

• Izdubljeno meso bundeve narežite na kocke

• Luk i češnjak sitno nasjeckajte

• Zagrijte ulje, dodajte nasjeckani luk i češnjak. Miješajući, pržite 3 - 4 minute da sastojci postanu staklasti

• Zagrijte litru vode

• Svežnjić peršina samo dobro operite, nemojte ga razvezati kako biste ga kasnije lakše izvadili

• Kocke bundeve popržite na luku i češnjaku, dodajte krupmir izrezan na kocke i mrkvu pa zalijte vodom. Posolite, popaprite, dodajte cijeli svežnjić peršina

• Poklopite i kuhajte 35 minuta

• U međuvremenu uključite pećnicu da se zagrije na 90 Celzijevih stupnjeva

• Stavite izdubljenu bundevu i “poklopac” na lim

• Bundeva se mora dobro zagrijati, a ne ispeći

• Iz juhe zvadite svežnjić peršina i lovorov list

• Kad se malo ohladi izradite juhu štapnim mikserom

• Dodajte papar i sol

• Izvadite bundevu iz pećnice i u nju ulijte juhu

• Dodajte slane, pržene bundevine sjemenke

• Prema želji ukrasite bučinim uljem

• Poklopite "poklopcem" i odmah poslužite

 

Tikve su pune hranjivih tvari, vitamina i minerala. Obiluju vitaminima A, C, E, B1, B3, B5, B6 i folatima. Od minerala sadrže magnezij, kalij, mangan, bakar, fosfor, kalcij i željezo. Također su pune karotenoida i drugih protuupalnih i antioksidativnih spojeva.