Recepti

JUHA OD KESTENA

 

Sastojci za 4 osobe:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 poriluk
  • 1  mrkva
  • 1 manja glavica celera
  • 4-6 šalica vode 
  • 400 g kesten pirea ili oguljenih pečenih kestena
  • 1/4 šalice nasjeckanog svježeg peršina
  • malo muškatnog oraščića
  • malo klinčića
  • 2 lista lovora
  • sol i papar

U loncu zagrijemo dvije žlice maslinovog ulja i dodamo narezan poriluk i korijen celera, naribanu mrkvu, vode, malo posolimo i na laganoj vatri pirjamo sve dok povrće ne omekša. Zatim u tavu protisnemo češnjak, dodamo malo muškatnog oraščića i klinčića , promiješamo i čim češnjak zamiriše dodamo kesten pire i malo ga izmrvimo. Povrtni temeljac zajedno s kestenom i češnjakom izmiksamo u blenderu, dodamo vode kako bismo razrijedili prema želji. Na laganoj vatri, juhu kojoj smo dodali lovorov list, kuhamo još 5 minuta . Po potrebi još začinimo solju i paprom.

Gotovu juhu od kestena pospemo svježe sjeckanim peršinom i poslužimo.