Recepti

ZELENI ANANAS

ZELENI ANANAS

Volim smoothi “zeleni ananas“ jer daje puninu okusa od kiselog preko ljutkastog do slatkog okusa. Svojim vitaminima, mineralima, enzimima i klorofilom podrška je imunološkom sustavu i blagotvoran je za probavu. Prah moringe i spriruline možete naći u dućanima zdrave hrane. Ako ih do sada niste koristili preporuka je krenuti s malim količina (1/8-1/4 male žličice) pa postepeno povećavati. List aloe vere operite, odrežite komad širine cca 2 cm, odstranite zeleni dio (filetirajte ga) i za smoothi koristite samo sluzavi dio bez primjesa zelenog dijela lista.

 

1/4-1/2 ananasa

1 kivi

1 jabuka

šaka peršina

komadić đumbira ( 3 cm dužine )

komad mesa velikog lista aloe vere ( cca 2 cm širine)

iscijeđeni sok od 2 naranče

1 žličica spiruline

1 žličica moringe

zeleni ananas priprema

 

 

Ananas potječe s Kariba. Obiluje hranjivim tvarima, a neke od najvažnijih su vitamini B1, B6, (sudjeluje u mnogim enzimskim reakcijama ), folat (vitamin B9), vitamin C, mangan, bakar (bitan element za apsorpciju željeza), čiji nedostatak uzrokuje simptome slične anemiji. Sadrži nešto jedinstveno - bromelain, enzim koji pomaže pri razgradnji bjelančevina, pospješuje probavu i djeluje protuupalno. Bromelain se preporuča kao lijek u svim slučajevima otežane probave proteina i nedostatnog lučenja enzima želučanog soka. Osim bromelaina, ananas je odličan izvor vitamina C koji nas svojim antioksidativnim djelovanjem štiti od slobodnih radikala i pruža podršku imunološkom sustavu. Preventivno djeluje na nastanak infekcije uha, prehlade i gripe. Ananas je i dobar izvor dijetalnih vlakana zbog čega dodatno, uz enzime prisutne u bromelainu, pozitivno djeluje na rad probavnog sustava i peristaltiku crijeva. Birajte uvijek ananas sa zelenim listovima i sa neoštećenom korom bez mekanih i tamnijih dijelova.🍍

mr.ph. Sandra Pavić Drašković