Recepti

UVOD VOĆE I POVRĆE

VOĆE I POVRĆE

Voće, povrće, orašasti plodovi te ljekovito i začinsko bilje čine temelj moje prehrane koja je najvećim dijelom sirova prehrana.

Ovo je hrana koja me podupire, hrani, iscjeljuje i ima snažna ljekovita svojstva. Obožavam voće i neizostavan je dio mojih svakodnevnih menija. Trudim se naći organsko, lokalno i sezonsko voće poput jabuka, kruški, marelica, šumskog voća, jagoda, lubenica, grožda i slično, ali koristim i egzotično voće. Medu tim vrstama su banane, mango, papaja, ananas, kokos koje je danas moguće nabaviti na placu ili u trgovinama zdrave hrane.

Voće bi trebalo jesti samo ako je skroz zrelo jer se još nije potpuno stvorio šećer stoga ono uzrokuje kiselu reakciju u organizmu. Zrelo voće iako je okusom kiselo uzrokuje alkalnu reakciju u tijelu (npr.limun). Voće se jako brzo i lako probavlja te bi se trebalo jesti barem pola sata prije drugih obroka, a nikada nakon obroka. Najbolje ga je jesti samostalno ili u kombinaciji sa zelenim lisnatim povrćem (nikada sa škrobastim povrćem kao ni orašastim plodovima) jer u protivnom fermentira, kiseli i stvaraju se neugodni plinovi i nadutost. Lubenica, dinja i papaja se uvijek jedu kao mono obroci jer se najbrže razgrađuju. Ozirom da imam osjetljivu probavu volim raditi kombinacije kiselo-kiselo, kiselo-polukiselo i polukiselo-slatko voće ili obroke od mono voća.

Ako tek krećete u pustolovinu zelenih smoothija ili ih želite podijeliti s vašim najmlađima, koristite manje zelenog lisnatog povrća (okusom su najneutralniji špinat i blitva) s puno voća čije omjere s vremenom možete mijenjati.

ZELENI KAŠASTI SOKOVI ili SMOOTHIJI

Ako nikada prije niste jeli zelene kašaste sokove, proljeće je pravi period godine za poigrati se raznim zdravim kombinacijama voća i povrća. Zeleni kašasti sokovi pripremaju se u blenderu gdje se usitnjava cijelo voće i povrće što znači da sva vlakna ostaju u napitku, lako su razgradivi i za naš su organizam brz i veliki izvor enzima, vitamina i minerala. Vlakna u smoothiu predstavljaju “metlu” za naš probavni sustavu pa na taj način čiste nas i crijevo od štetnih tvari. Rade se od zelenog lisnatog povrća poput kelja, blitve, špinata, raštike, salate, samoniklog zelenja, ljekovitog bilja (npr.kopriva) i zrelog svježeg ili smrznutog voća (ananas, naranča, kivi, bobičasto voće, banane, jabuke, avokado,..). Najbolje ih je konzumirati u vrijeme doručka.

Zeleni smoothi nam daju energiju, hidrataciju, sitost, bogatstvo vitamina, minerala i enzima, poboljšavaju koncentraciju i potiču rad crijeva te su ukusna, jednostavna i ljekovita hrana za svaku životnu dob. Sve što vam treba je blender (može i neki najjeftiniji iz supermarketa😊), fino zrelo i ukusno voće, i zeleno lisnato povrće iz vašeg vrta ili kumice s placa.🍀

mr.ph. Sandra Pavić Drašković